Σάββατο, 03 Μαϊος 2014 22:31

3o Φεστιβάλ Ακορντέον στην Σύρο - 2014

Θέμα Μουσική και χορός Εχoύμε ένα μοναδικό μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει το Ακορντεόν με τον Χορό για μοναδικές βραδιές.
5 συναυλίες σε διάφορους χώρους νησί
25/08/2014 : 21:00

Τα παιδιά δίνουν τη δική τους συναυλία με τίτλο “Τα παιδιά παίζουν πλήκτρα” με το “Τρεχαντηράκι της Ελπίδας” & “Νέο Ωδείο Πτολεμαϊδας”. Νηπιαγωγείο Φοίνικα, είσοδος ελεύθερη
26/08/2014 : 21:00 Πειραματική Βραδιά

Κλασική μουσική από τη νεαρή και ταλαντούχα Μαρία Δαύκα (16 χρόνων). Σύγχρονη μουσική και χορός στην παράσταση “Cool Memory, homage to Jean Baudrillard” από τους Claudio Jacomucci (Ακορντεον) και Kathleen Delaney (Χορός). Με την υποστήριξη της Eταιρείας Ακορντεόν Pigini. – Ερμούπολη, Θέατρο “Απόλλων” – € 8,00
27/08/14 – 21:30, 22:15, 23:00 Σύγχρονη μουσικο-χορευτική παράσταση

8 ακορντεονίστες και 8 χορευτές παίρνουν μέρος στην παράσταση “Tensegrity”(διάρκειας 20 λεπτών) σε σύνθεση του Claudio Jacomucci και χορογραφία της Katheen Delaney. Συμμετέχει η χοροθεατρική ομάδα Ακροποδητί.
28/08/2014 – 21:00 – Ρομαντική Βραδιά

Συναυλία ακορντεον σε ηχους Αργεντίνικου Τάνγκο απο τo «Quinteto TANGartO», Λευτέρης Γρίβας (Μπαντονεόν),  Θωμάς Κοντογεώργης  (piano)  Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα) Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), συνοδευόμενη χορευτικά από τους επαγγελματιες χορευτες της ομάδας Σύρου «El Beso» – Dance Group» Μαρίας Αναστασακη & Ανδρέα Παυλόπουλου. Ερμούπολη – Θέατρο “Απόλλων” € 7,00
29/08/14 – 21:00 – Χορευτική Βραδιά

Γιορτή λήξης όπου όλοι θα μπορούν να χορέψουν με τη συνοδεία  μελωδιών από την Ομάδα Ακορντεόν Σύρου, καθώς  και του συγκροτήματος Gadjo Dilo. Μπαρ και περίπτερα με μεζέδες ανοιχτά από τις 19:30. Ποσειδωνία, Έπαυλη “Τσιροπινά”- € 5,00
Σεμινάρια
1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
«Τεχνική Αλεξάντερ»

Διδάσκων : Στέλιος Κατσατσίδης

Διάρκεια : ομαδικό σεμινάριο : 10 ώρες

    2 ώρες x 5 ημέρες (25-29/08)
    οι ωρες : 9:00 -11:00 Ομαδικό / 12:00 -13:30  Iδιαίτερα
    ιδιαίτερο μάθημα   : 40 λεπτά

Αριθμός συμμετεχόντων :  10 άτομα. Για όλα τα επίπεδα

Η Τεχνική Αλεξάντερ ως διαδικασία επανεκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις προκειμένου να αυξήσουμε την επίγνωσή μας σε σχέση με τα μοτίβα των αντιδράσεων και των συμπεριφορών μας. Η επίγνωση και ο συνειδητός έλεγχος επιτρέπουν στα μοτίβα αυτά να γίνονται λιγότερο αυτοματοποιημένα. Μέσα από τα σεμινάρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα οι μαθητές κάθε ηλικίας και δραστηριότητας εξοικειώνονται με τις αρχές της Τεχνικής Αλεξάντερ. Ακολουθώντας και εφαρμόζοντας στην καθημερινή ζωή αυτές τις αρχές αναπτύσσουμε νέα μέσα για να δουλέψουμε απέναντι σε κάθε είδους ερέθισμα, σωματικό-διανοητικό-συναισθηματικό. Η Τεχνική Αλεξάντερ είναι μέρος του βασικού προγράμματος σπουδών σε πολλές Ακαδημίες μουσικής και τέχνης σε όλο τον κόσμο. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν με τους ίδιους μαθητές, χωρίς ακροατήριο. Η σειρά και η ώρα για τα ιδιαίτερα μαθήματα θα κανονιστούν σε συνεννόηση με τους μαθητές προς δική τους διευκόλυνση.
«Το ακορντεόν στις μουσικές παραδόσεις του βορειοελλαδικού χώρου»

Διδάσκων : Πασόπουλος Σταμάτης

Διάρκεια : 18 ώρες, 26-29 Αυγούστου 2014 (10:00-13:00 & 17:00-19:00, στις 29/8 μόνο πρωί)

Αριθμός συμμετεχόντων : 15 άτομα

Το θέμα του σεμιναρίου επικεντρώνεται στο τρόπο ενσωμάτωσης, χρήσης και λειτουργίας του οργάνου κυρίως στα ηχογεωλογικά τοπία Θράκης και Μακεδονίας. Βασικοί άξονες μελέτης θα είναι :

    ρυθμική ανάλυση & τεχνικές συνοδείας
    το υφολογικό στοιχείο
    σύνδεση μουσικής και χορού.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναδυχθούν όλες παλιές και νέες δυνατές μορφές μουσικής έκφρασης της συγκεκριμένης μουσικής μέσω του ακορντεόν.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα κάθε επιπέδου, με μόνη προϋπόθεση τις βασικές γνώσεις εκτέλεσης του οργάνου (ακορντεόν με πλήκτρα ή κουμπιά) και μουσικής σημειογραφίας. Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κατά βάση σε ομαδικό πλαίσιο εκμάθησης, συνδυαζόμενο όμως και από ατομικό παίξιμο και επίβλεψη και ολοκληρώνοντας τον κύκλο του με μια παρουσιάση ενός μέρους από το σύνολο του υλικού που θα διδαχθεί.
«Το ακορντεόν μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας : παιδαγωγική, τεχνικές και ρεπερτόριο»

Διδάσκων : Claudio Jacomucci

Διάρκεια : 15 ώρες. Πρωινά μαθήματα, 9:30 -13:30  με διαλειμμα

Αριθμός συμμετεχόντων : 4 άτομα (+ 8 free-bass accordionist του Σεμινάριου 5). Το σεμινάριο απευθείνεται σε όλους τους ακορντεονίστες, όχι μόνο τους παίχτες free-bass accordion. Μουσικά σύνολα (ντουέτα, τρίο ή μεγαλύτερα) είναι επίσης ευπρόσδεκτα. Ακροατές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Τύπος μαθήματος :

    ατομικά μαθήματα πάνω στην ερμηνεία κομματιών από το ρεπερτόριο των μαθητών
    ομαδικό μάθημα πάνω στην τεχνική του ακορντεόν
    εφαρμογή της Τεχνικής Αλεξάντερ

Διάλεξη με θέμα «Σύχγρονες Προοπτικές του Ακορντεόν». Ensemble music are also welcome (duet, trio or bigger)
«Accordion master class»  + προετοιμασία και πρόβες του “IN G”,  ακορντεονίστες και  χορευτές θα λάβουν μέρος σε μια παράσταση στις 27/8 στη Σύρο.

Διδάσκων : Claudio Jacomucci

Διάρκεια : 26 ώρες. Καθημέρινα από 24 μέχρι 27 Αυγούστου 2014. Πρωινά μαθήματα του σεμιναρίου 49:30 -13:30  με διαλειμμα και προετοιμασία και πρόβες του «IN G», για 8 ακορντεονίστες και 8 χορευτές με τους Kathleen Delaney και Claudio Jacomucci (17:00-20:00)

Αριθμός συμμετεχόντων : Aκορντεονίστες όλων των τύπων ακορντεόν . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και ένα σύνδεσμο με βίντεο προηγούμενης δουλειάς τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο σεμινάριο επιτρέπονται ακροατές (παθητικοί μαθητές).

«IN G» :για ακορντεον , ηλεκτροακουστική υποστήριξη και χορό

Το “IN G” συντέθηκε τον Ιούνιο του 2014 για τα 100 χρονια από τη γέννηση του GinoPigini, ενός πρωτοπόρου κατασκευαστή ακορντεόν και ιδρυτή του διάσημου Ιταλικού εργοστασίου “ PiginiAccordions”. Όπως είναι γνωστή η σύνθεση “ING” τουTerryRiley, τα κομμάτια της είναι φτιαγμένα από μικρές επαναλαμβανόμενες δομές , οι οποίες –σε αυτή την περίπτωση- έχουν ληφθεί από διάσημα έργα για κλασσικό ακορντεόν (Lundquist, Zolotaryov, Norgaard, Schmidt, Semionov, Kusyakov κ.α)

Μουσική, ηχητική – χαρτογράφηση χώρου : Claudio Jacomucci

Χορογραφία: Kathleen Delaney.
2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΟΡΟΥ
«Καλοκαιρινό Studio Σύγχρονου Χορού, Floor Work, Release & Τεχνική Αλεξάντερ»

Διδάσκουσα : Kathleen Delaney

Διάρκεια : 15 ώρες. Πρωινά μαθήματα, 24 – 27 Αυγ. 2014 : 9:30 -13:30  με διαλειμμα

Αριθμός συμμετεχόντων : 12 άτομα (+ 8 χορευτές του Σεμινάριου 7)

«Θα δουλέψουμε με κινήσεις στο πάτωμα, σε όρθια θέση, σπειροειδείς και άλματα, εξερευνώντας κάποιες πιο «ποιητικές» ή ακροβατικές κινήσεις. Μέσα από αυτές τις φασεις από το έδαφος σε όρθια θέση, θα δουλέψουμε για την ευκινησία των αρθρώσεων, το ρυθμό και τις δυναμικές της κίνησης. Η έκφραση, η σχέση και η ελευθερία για να κινηθούμε θα είναι ο σταθερός οδηγός μας για να βρούμε τον εαυτό μας στον χώρο».
«Summer Dance Studio«+ προετοιμασία και πρόβες του “IN G”, ακορντεονίστες και χορευτές θα λάβουν μέρος σε μια παράσταση στις 27/8 στη Σύρο.

Διδάσκουσα : Kathleen Delaney

Διάρκεια : 26 ώρες, κάθε μέρα από 24 μέχρι 27 Αυγούστου 2014. Μαθήματα του πρωινού  Σεμιναρίου 5, 9:30 -13:30  με διαλειμμα και επιπλέον απογευματινό Εργαστήριο Μουσικής και Χορού με τους ακορντεονίστες του Claudio Jacomucci  (17:00 – 20:00)

Διαθέσιμες θέσεις για χορευτές : 4. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και ένα σύνδεσμο με βίντεο προηγούμενης δουλειάς τους στο:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το “IN G” είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση βασισμένη στην αλληλεπίδραση μεταξύ χορευτών και μουσικών.

για ακορντεον , ηλεκτροακουστική υποστήριξη και χορό Το “IN G” συντέθηκε τον Ιούνιο του 2014 για τα 100 χρονια από τη γέννηση του GinoPigini, ενός πρωτοπόρου κατασκευαστή ακορντεόν και ιδρυτή του διάσημου Ιταλικού εργοστασίου “ PiginiAccordions”. Όπως είναι γνωστή η σύνθεση “ING” τουTerryRiley, τα κομμάτια της είναι φτιαγμένα από μικρές επαναλαμβανόμενες δομές , οι οποίες –σε αυτή την περίπτωση- έχουν ληφθεί από διάσημα έργα για κλασσικό ακορντεόν (Lundquist, Zolotaryov, Norgaard, Schmidt, Semionov, Kusyakov κ.α)
Έκθεση και εργαστήριο επισκευής

από τον Παναγιώτη Ζαφειρίου (“Panaccordion” )
Παιδική Ημέρα

25/08/ 2014 – 11.00-13.00 Εργαστήρι για παιδιά – Ποσειδωνία, είσοδος ελεύθερη. Πρωϊνό εργαστήρι όπου τα παιδιά εξερευνούν το ακορντεόν με ταινία, παιχνιδια, δοκιμή και συζήτηση με επαγγελματίες (25 παιδιά).

Διαβάστηκε 860 φορές