Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 22:36

4o Φεστιβάλ Ακορντέον στην Σύρο - 2015

 Στόχοι του 4ου Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο, τον Ιούλιο του 2015 είναι να διατηρήσει την υψηλή μουσική ποιότητα που το χαρακτηρίζει και να διευρύνει ακόμα περισσότερο την πολύ καλή του φήμη. Για την επίτευξη των στόχων αυτών προγραμματίζονται:
ΚΥΡΙΑΚH 12 ΙΟΥΛΙΟΥ
20:30 ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ – ‘Επαυλη Τσιροπινά.

Εγκαίνια του Φεστιβάλ με την Ομάδα Ακορντεόν, τη Γεωργία Ματσούκα Λαλού και τους καλλιτέχνες του OPEN ART STUDIOS.
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:00 Φοίνικας  – Νεανική συναυλία / Ελεύθερη είσοδος

«To τρεχαντηράκι της ελπίδας» & «Μουσικό Σχολείο Ιλίου» (Aθήνα)
Υπόστηρίζουν: Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας, Σύρου”,  Σύλλογος Επιχειρηματιών Φοίνικα και Τοπική Κοινότητα Φοίνικα.
ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:30 Γαλησσάς – Ανοιχτή Σκηνή / Ελεύθερη είσοδος

Μουσικοί όλων των οργάνων είναι προσκεκλημένοι να παίξουν μαζί με τους Ακορντεονίστες.
Υπόστηρίζουν: Ναυτικός Όμιλος Γαλησσά, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά,  Τοπική Κοινότητα Γαλησσά.
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
 21:00 Ερμούπολη – Ι.Ν. Αγίου Νικολάου / Ελεύθερη είσοδος

DUO GOLIARDI με τον Κ. ΡAΠΤΗ (ακορντεόν) και το ∆. ΚΟYΝΤΟΥΡΑ  (Φλάουτο  µε ράµφος) Με αυτόν τον ιδιαίτερο συνδυασμό, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, το ντουέτο προσεγγίζει ένα μεγάλο εύρος ρεπερτορίου από τον όψιμο Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και από ιστορικές ταραντέλες μέχρι την μουσική για εκκλησιαστικό όργανο του Γ. Σ. Μπαχ.
ΠΕΜΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:30  Φοίνικας– Ανοιχτή Σκηνή / Ελεύθερη είσοδος

Μουσικοί όλων των οργάνων είναι προσκεκλημένοι να παίξουν μαζί με τους Ακορντεονίστες
 Υπόστηρίζουν: Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου”, Σύλλογος Επιχειρηματιών Φοίνικα και η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ
20:30  Ερμούπολη, παρουσίαση στον πεζόδρομο / Ελεύθερη είσοδος

Απογευματινή μουσική παρουσίαση για τη λήξη των σεμιναρίων.
Υπόστηρίζουν: Σύλλογος Επαγγελματιών & Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης  «Ο ΕΡΜΗΣ».
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:00  Ποσειδωνία, ‘Επαυλη Τσιροπινά / Είσοδος €5

Χορευτική Βραδιά με τους SaZmaN Orkestar   Οι SaZmaN Orkestar μας παίρνουν από το χέρι και μας ταξιδεύουν στα Βαλκάνια. Aπό τη Σερβία στη Βουλγαρία και από τη Ρουμανία στην Τουρκία και πάλι πίσω στην Ελλάδα, σαν τσιγγάνικο καραβάνι. Ένα δυναμικό σύνολο εγχόρδων και κρουστών, πλαισιωμένο από γυναικεία και ανδρικά φωνητικά, σε ένα πάντρεμα τσιγγάνικων και βαλκανικών μελωδιών και ρυθμών, μετατρέπουν με ευκολία τη συναυλία σε πανηγύρι και το πανηγύρι σε συναυλία.
Σεμινάρια
Ατομικά μαθήματα με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Ράπτη
“Το ακορντεόν μιλάει”

    Διάρκεια : 4 x 45′ ανά μαθητή από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου 2015.
    Αριθμός συμμετεχόντων : 8 άτομα. Για όλα τα επίπεδα.
    Τύπος μαθήματος : Ανοικτά ατομικά μαθήματα πάνω σε μουσικό υλικό των συμμετεχόντων.

Εργαστήριο για νέους και αρχάριους ακορντεονίστες με δάσκαλο το Σταμάτη Πασόπουλο
“Ακορντεόν και ελληνική μουσική παράδοση”

    Διάρκεια : 5 x 2 ώρες από τις 13 εώς τις 18 Ιουλίου 2015.
    Ποια είναι η σχέση του ακορντεόν με την ελληνική μουσική παράδοση; Πώς κατάφερε να αναπληρώσει προγενέστερα όργανα; Είναι όντως μια σύγχρονη τσαμπούνα ή γκάιντα, κι αν ναι, πώς; Τι καινούριο προσέδωσε ως ηχόχρωμα και ως τεχνικές δυνατότητες; Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να αποκτά τον ρόλο ενός «παραδοσιακού οργάνου»; Τι έχει να προτείνει ως προς την «παράδοση» και εξέλιξη -μέσα στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα – της μουσικής παράδοσης; Πως μπορούμε να διαχειριστούμε με λειτουργικό τρόπο τις επιρροές από άλλα μουσικά είδη; Κι επειδή όλα αυτά τα ερωτήματα προϋποθέτουν το αρχικό «βίωμα», για να έχουν και το απαιτούμενο αποτέλεσμα στην πράξη, ο ρόλος του εργαστηρίου θα είναι κατά βάση βιωματικός. Δηλαδή, να μπορέσουν κυρίως μέσω της εξερεύνησης -ακόμη και από μηδενικό στάδιο- να δοθούν το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για την κατανόηση της λειτουργίας και των σύγχρονων δυνατοτήτων του ακορντεόν μέσα στο μουσικό σύμπλεγμα, που καλείται «ελληνική μουσική παράδοση». Γι’ αυτό το λόγο μέσα από την ομαδική εργασία, μπορούν να συνυπάρξουν ακορντεονίστες όλων των μουσικών επιπέδων και όλων των τύπων του οργάνου, όπου ο καθένας θα έχει το δικό του ρόλο μέσα στην ομάδα, αλλά με έναν κοινό στόχο, την μουσική εξερεύνηση μέσω του ακορντεόν!

Εργαστήριο για προχωρημένους με δάσκαλο το Θάνο Σταυρίδη
“Η τεχνική του ακορντεόν στα Βαλκάνια: μια πρώτη προσέγγιση”

    Διάρκεια : 5 x 3 ώρες από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου 2015.
    Θα εξετάσουμε πώς παίζεται το ακορντεόν ως σολιστικό αλλά κι ως συνοδευτικό όργανο στη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Ornaments, φρασεολογία, αρμονική και ρυθμική συνοδεία. Θα δούμε επίσης κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια από την κάθε περιοχή και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε στιλιστικά την τεχνοτροπία και τη φιλοσοφία που διέπουν το παίξιμο του ακορντεόν σε κάθε μια απ’ αυτές τις χώρες.

Εργαστήριο για προχωρημένους με δάσκαλο το Γιώργος Τσιατσούλης
“Εισαγωγή στη Τζαζ”

    Διάρκεια : 5 x 3 ώρες από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου 2015.
    Class description: More details about this seminar will be offered in the following days
    Πόσοι από εμάς δεν έχουν γοητευθεί από το άκουσμα και την αισθητική της Jazz μουσικής και δεν έχουν «ταξιδέψει» σε μουσικά τοπία άλλοτε νοσταλγικά-μελαγχολικά και άλλοτε εύθυμα και διασκεδαστικά,τοπία ίσως μιας άλλης εποχής ή ακόμα και μίας άλλης εκδοχής της σύγχρονης μας εποχής…;; Παρ’όλα αυτά ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί το είδος αυτό της μουσικής παραμένει στους περισσότερους από εμάς άγνωστος. Στα σεμινάρια με τίτλο «Εισαγωγή στη Jazz» θα γίνει μία από κοινού προσπάθεια αποκωδικοποίησης και ανάλυσης των δομών της Jazz μουσικής,προσεγγίζοντάς την από τις απαρχές της (εποχή του swing),όπου και θα διαπιστώσουμε τις ομοιότητες,αλλά και τις διαφορές,με τις επίσης απλές φόρμες των τραγουδιών της αντίστοιχης περιόδου στην Ελλάδα (ρεμπέτικο-λαικό).Μέσα από συγκριτικές αναλύσεις,λοιπόν,πολύ γνωστών κομματιών και από τα δύο στυλ,αλλά και με κοινό εργαλείο τα στοιχεία της κλασσικής θεωρίας και αρμονίας θα επιχειρήσουμε να «ξεκλειδώσουμε» το μηχανισμό αυτό. Το δεύτερο σκέλος των σεμιναρίων αφορά αποκλειστικά την μουσική πράξη,μιας και χάριν αυτής ασχολούμαστε και με τη θεωρία της.Μέσω των μουσικών εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν θα έχουμε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε-ενορχηστρώσουμε τα κομμάτια που θα αναλυθούν, πάνω στο ακορντεόν,ανακαλύπτοντας έτσι και τον ρόλο του αγαπημένου μας οργάνου μέσα σε αυτή,και θα εστιάσουμε στο πιο βασικό και δημιουργικό κομμάτι της Jazz μουσικής πράξης που είναι ο αυτοσχεδιασμός.Και μιας και η Jazz είναι και αυτή βιωματική μουσική,όπως άλλωστε και όλες οι μορφές «λαικής μουσικής»,θα ακούσουμε,θα παίξουμε αλλά και θα συμπράξουμε με άλλους μουσικούς και όργανα,βιώνοντας έτσι τη χαρά και το παιγνίδι που προσφέρει αυτή η μουσική και ο δημιουργικός αυτοσχεδιασμός της.

Έκθεση και εργαστήριο επισκευής

ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ 13-18 ΙΟΥΛΙΟΥ ‘Επαυλη Τσιροπινά

Έκθεση μουσικών οργάνων & έργων τέχνης των καλλιτεχνών του OPEN ART STUDIOS Εργαστήριο επισκευής & συντήρησης ακορντεόν 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00 Πληροφορίες: Παναγιώτης Ζαφειρίου +30 6944760580 www.panaccordeon.gr
Παιδική Ημέρα

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ Ποσειδωνία – Κέντρο Άγιος Παύλος / Ελεύθερη είσοδος

Πρωινό εργαστήριο για παιδιά : «Φτιάχνουμε όλοι μαζί ένα τεράστιο ακορντεόν» Εγγραφή και πληροφορίες : Ελπίδα Ρηγούτσου Τηλ.: 6937310155
Καλλιτέχνες
 
Για τις συναυλίες…
Duo Goliardi

    Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος
    Κωνσταντίνος Ράπτης, ακορντεόν κονσέρτου (μπαγιάν)

Το Duo Goliardi ιδρύθηκε το 2003 από τον φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα και τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη. Με αυτόν τον ιδιαίτερο συνδυασμό, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, το duo προσεγγίζει ένα μεγάλο εύρος ρεπερτορίου από τον όψιμο Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και από ιστορικές ταραντέλες μέχρι την μουσική για όργανο του Γ. Σ. Μπαχ. Στόχος του είναι από τη μια πλευρά να εκφράσει μουσική παλαιότερων εποχών μέσα από μια διαφορετική ηχητική προοπτική πιστή στο μουσικό κείμενο και ύφος (με διαφορετική βεβαία ενορχήστρωση) και από την άλλη πλευρά να προβάλει καινούργια έργα γραμμένα γι’ αυτό το συνδυασμό. Συνεργάζεται με σημαντικούς συνθέτες της νεότερης γενιάς και έχει παρουσιάσει έργα σε πρώτη εκτέλεση. Στη μέχρι τώρα πορεία του το Duo Goliardi έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Η SaΣmaΝ Orkestar

πρωτοδημιουργήθηκε το 2009 στην Πάτρα. Μέσα από επαναπροσδιορισμούς του ήχου της και αλλαγές στα μέλη της, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ανοιχτό μουσικό σύνολο. Το μουσικό της υλικό αντλείται από τις μουσικές παραδόσεις των λαών των Βαλκανίων αλλά και από σύγχρονες επώνυμες δημιουργίες, επεξεργασμένες μέσα από τα ποικίλα και ετερόκλητα αισθητικά φίλτρα των μελών της. Οι εμφανίσεις του σχήματος, με ήχο βαλκανικό, άρωμα Ανατολής, swing πινελιές και ροκ εξάρσεις, ακροβατούν μεταξύ της συναυλίας και του πανηγυριού. Η Sazman Orkestar έχει εμφανιστεί σε αρκετές μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα (ενδ. Αθήνα, Πάτρα, Τρίκαλα, Βόλος, Ικαρία κ.α.), καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ (ενδ.: Ήχοι του Δάσους, Φεστιβάλ Ίκαρος). Παράλληλα, οι Sazman έχουν δώσει το παρών σε πολιτικά φεστιβάλ, φιλοπολυπολιτισμικά φεστιβάλ και διάφορες κοινωνικές δράσεις.
Οι SaΖmaΝ είναι οι:

    Νίνα Καραμολέγκου (φωνή)
    Κώστας Τσαρούχης (φωνή, κοντραμπάσο)
    Δημήτρης Αναστασίου (βιολί)
    Κώστας Νικολόπουλος (ακορντεόν)
    Χριστίνα Κουκή (σαντούρι)
    Σωτήρης Τσακανίκας (κιθάρα)
    Γιάννης Τσεντούρος (κρουστά)
    Χρήστος Παπαναγιώτου (κρουστά)

Διαβάστηκε 772 φορές